Pages

Thursday, February 2, 2017

Cara Ganti Puasa Untuk Ibu Menyusu

Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah hari ni masuk hari ke-10 acik puasa ganti. Almaklumlah tahun lepas tak dapat puasa langsung waktu bulan Ramadhan, berpantang anak pertama.

"Ok ke puasa sambil susukan budak ni? Tak letih ke?"

Soalan macam ni tak pelik pun.

Bila menyusu badan ni memang cepat lapar. Lepas bersalin anak pertama tahun lepas, memang tak sangka lapar teruk macam ni. Rasa macam nak kena makan makan makan. Orang kata, macam bela saka.






Dulu fikir macam mustahil nak puasa sambil menyusu budak. Macam mana nak puasa ganti. Dah la ada 30 hari ni nak kena gant. Lepas tu dok cari cari solution. 

Terjumpa dah solution. Tapi ragu-ragu nak cuba. Sebab pengalaman dulu, memang tak boleh terima rasa dan tak boleh telan benda ni. Tapi sebab nak puasa punya pasal, acik give it a go.

Cuba minum minuman protein ni waktu sahur. Saing dengan nasi. Buat kerja rumah macam biasa, menyusukan anak, uruskan anak. Amazingly, sampai pukul 3 boleh tahan lagi lapar. I couldn't believe it myself. Rasa lapar gila waktu menyusu sebelum ambil ESP tu, TIADA! 

I am so happy.

Tapi dalam masa yang sama, curious jugak nak tahu macam mana ESP ni berfungsi. Baca baca sikit.




Kenapa ESP ni mengenyangkan untuk tempoh yang lama?

Sebab ESP rendah GI (glycemic index).

Makanan yang rendah GI bekalkan tenaga yang berterusan dan dilepaskan secara bertahap. Karbohidrat dalam makanan rendah GI juga dihadam secara perlahan, seterusnya bagi kita rasa kenyang dalam tempoh lama! Sangat sesuai juga untuk mereka yang nak turunkan berat, yang sebelum ni suka munching benda manis tak sudah kan. Heee. Untuk maintain berat pun bagus!

So untuk yang nak kurus, yang nak quick breakfast, plus ibu hamil yang ada GDM, boleh cuba ESP. Nanti dapat bonus kulit cantik lagi.

Personally blackhead acik pun dah kurang nak banding dengan dulu. Scrub muka, blackhead remover tu memang sentiasa ada dalam simpanan. Sekarang boleh tarik nafas lega sikit sebab dah ada minumam yang merawat daripada dalam ni. Memang sah-sah la acik akan terus ambil ESP ni.

Memang awal-awal rasa macam kedekut sikit, rasa alahai kena keluar duit ke nak puasa ni. Tapi fikir balik, aku nak bayar hutang kat Allah ni. Takkan nak berkira kan. Huhuu insaf kejap. So invest lah sikit. Dan alhamdulillah sekarang dapatlah puasa seminggu sekali. Ada lagi 20 hari nak ganti. Doakan selesai sebelum Ramadhan tahun ni.




-------------------------------------------------------


NAK CUBA ESP?


WHATSAPP ATIQAH SEKARANG!


ATIQAH HASSAN
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
ID : 1234803
SET HAMIL, SET BERPANTANG, SET MENYUSU, SET KECERGASAN IBU
013 6820482